Å forbedre hastigheten på en Magentobutikk er noe vi har jobbet mye med for flere kunder. Det finnes noen raske tiltak, men dette kan også være en tidkrevende prosess.

Overordnet er det tre momenter vi fokuserer på:

 

Optimalisering av koden på siden

Dette er for å være sikker på at denne ikke er unødvendig ressurskrevende eller har feil. I tillegg går vi gjennom og sørger for at ulike ting lastes i riktig rekkefølge, og at ting som brukeren ikke ser med en gang lastes inn til slutt. Vi setter også opp optimaliserte cachingløsninger for siden.

 

Optimalisering av driftsmiljø

Alle sider vi drifter i våre Magentooptimaliserte skybaserte miljøer dimensjoneres i forhold til sidens besøk og kompleksitet. Vi passer på at de riktig cachingmekanismene er satt opp, autoskalering er aktuelt i noen tilfeller, samt at vi benytter Content Delivery Networks når det er på sin plass.

 

Sørge for at sidestørrelsen ikke er for stor

Dette er det enkleste tiltaket, og noe du gjerne kan gjøre selv. Ta en gjennomgang av siden din og sørg for at alle bildene er optimalisert for web, og at du ikke laster inn unødvendig store ressurser. Jo færre megabytes som skal overføres når en ny besøkende åpner siden din, jo raskere går det.

 

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende gjennomgang av din side på hei@tinyelephant.no for en vurdering av hva som kan gjøres.

Åpen kildekode

Magento er en plattform med åpen kildekode (open source), noe som betyr at kildekoden er åpent tilgjengelig for alle. Dette gjør at det ikke er noen restriksjoner for ulike utviklere å utvide funksjonaliteten som allerede finnes i Magento. Alle kan se kildekoden, og kan dermed lage utvidelsesmoduler som passer på toppen av denne. Et eksempel på det motsatte kan for eksempel være Microsoft Word. Her er kildekoden proprietær, og ikke åpen for innsyn.

Siden kildekoden er åpen har dette ført til at det også finnes en egen markedsplass for tilleggsmoduler laget av tredjepartsutviklere kalt Magento Connect. Denne kan sammenlignes med Apples App Store. Her finnes et stort utvalg ulike modeler som utvidere standarfunksjonaliteten i Magento.

Stor brukermasse med stort brukerforum

Åpen kildekode i kombinasjon med svært mange brukere av Magento har også ført til at det finnes et stort brukerforum med alt fra nybegynnere til eksperter som svarer på spørsmål og diskuterer ulike utfordringer. Har man en utfordring med Magento, er sannsynligheten stor for at minst én av de 250 000 andre butikkene som også bruker Magento har hatt samme utfordringen. Med litt tålmodighet kan man finne svar på det meste på Magento sitt brukerforum.

Gratis i Community utgave

Magento kommer i to utgaver: Community og Enterprise. For de fleste butikker er Magento Community tilstrekkelig – og den er også gratis!

Skalerbarhet

Magento er en svært skalerbar plattform. Det betyr at den kan brukes av butikker med få transaksjoner og varelinjer, og opp til de som har stor omsetning og hundretusenvis av varelinjer. Magento er også tilrettelagt for å kjøre butikker på ulike språk for ulike markeder med ulike valutaer og betalingstjenester. Så dette er ikke en plattform man vokser ut av.

Fleksibilitet

På bakgrunn av sin åpne kildekode er plattformen svært fleksibel. Alt kan lages – men noe er selvsagt litt mer komplisert. Dette gjelder alt fra tilpasning av utseende og bygging av ny funksjonalitet, til integrasjoner mot tredjepartssystemer via et omfattende API.

En av de store fordelene med Magento som plattform, er det store utvalget av tilleggsmoduler som er tilgjengelig via deres egen ”appstore”, Magento Connect. Siden Magento er en ”open source” plattform, og brukes av svært mange nettbutikker over hele verden, er det veldig mange andre som har hatt ønske om akkurat den samme funksjonaliteten som deg. Da har noen ofte laget en ”extension” som løser nettopp dette behovet.

Siden mengden tilgjengelige moduler er så stor, er det grunn til å være litt på vakt. Langt fra alle er programmert med hensyn til Magentos ”best practice”, og du risikerer at modulen ikke virker som den skal, og i verste fall kommer i konflikt med noe annet på nettsiden din. Derfor er første bud å se på moduler fra anerkjente selskaper. Gjerne de som har Magento sertifiseringer. Du må også sjekke at modulen er kompatibel med din versjon av Magento, og at modulen blir oppdatert i takt med at det kommer nye versjoner og sikkerhetsoppdateringer.

Videre kan det være lurt å prøve å ikke kombinere for mange ulike extensions. Jo flere extensions du bruker, og fra flere utviklere de kommer, jo større er sannsynligheten for at noe kommer i konflikt med hverandre. Det å feilsøke slike konflikter kan være tidkrevende, og dermed kostbart. Du bør ikke alltid se etter den billigste modulen, og husk at hvis ting ikke virker som det skal, er innkjøpsprisen på modulen ofte den minste kostnaden for å rette opp i uventede feil en dårlig modul kan skape.

Nettbutikker er attraktive mål for hackere siden de inneholder personlig informasjon om kunder, og i noen tilfeller betalingsinformasjon, som brukes for å gjennomføre et salg. Selv om nettbutikken ikke selv håndterer selve betalingen, men at denne gjøres gjennom andre betalingsløsninger som for eksempel DIBS eller Paypal, kan en hacker rute trafikken til falske betalingssider for å innhente betalingsinformasjon. Hvis en nettbutikk blir utsatt for hackerangrep, vil det kunne medføre store negative konsekvenser, både for dens kunder og butikken selv. For kundene kan eksempler på dette være identitetstyveri og tap av penger, mens for butikken kan resultatet være omdømmetap, erstatningskrav, og økonomiske tap som følge av svindel. Det er derfor svært viktig for nettbutikker å unngå hackerangrep.

Oppdateringer av Magento inneholder sikkerhetspatcher med feilrettinger som Magento lanserer når det har blitt oppdaget sikkerhetshull i Magento butikkplattformen som hackere kan utnytte til å tilegne seg informasjon eller endre løsningen. Det betyr ikke at en nettbutikk nødvendigvis vil bli hacket, eller at disse sikkerhetshullene faktisk har blitt utnyttet, men det er en kjent risiko tilstede for at det kan skje en gang i fremtiden. En Magentoinstallasjon består av et sett med kjernefiler, og så kommer de filene som er de individuelle tilpasningene i hver butikk på toppen av dette. En sikkerhetspatch vil rette svakheter i kjernefilene. Det betyr at hvis nettbutikken har installert tilleggsmoduler som benytter seg av disse kjernefilene, er det en mulighet for at også disse må oppdateres når man legger inn en sikkerhetspatch.

Magento nettbutikker bør være påpasselige med å installere sikkerhetspatcher når de blir tilgjengelige fra Magento. Når en ny sikkerhetspatch er tilgjengelig, vil du bli varslet om dette gjennom en melding i Magento administrasjonspanelet. At du får denne meldingen betyr ikke at en sikkerhetspatch ikke er installert, men at den er tilgjengelig – du kan få beskjed om å huske å installere dem selv om det allerede er gjort.

Hvordan vet jeg når jeg må oppdatere Magento?

Dette vil du få beskjed om i Magento administrasjonspanelet.

Hvordan installerer jeg en sikkerhetspatch?

Hvis du er kunde hos oss vil vi hjelpe deg med dette.

På nettbutikkene vi lager har vi primært benyttet følgende betalingsløsninger:

 

Vipps

Vipps sin ferdigutviklede modul for Magento 2 fungerer utmerket. Den har også mulighet for å aktivere hurtigkasse med direkte utsjekk fra produktsiden i nettbutikken. Vipps har også en modul som lar dine kunder logge inn i butikken gjennom Vipps, slik at de ikke trenger å huske brukernavn og passord. Tiny Elephant er partner med Vipps.

https://vipps.no

 

Klarna

Klarna Checkout er en av de mest populære betalingsmetodene for våre kunder. Vi benytter oss av ferdige moduler for Magento. Tiny Elephant er partner med Klarna.

https://www.klarna.com/no/

 

Dibs Easy

Dibs Easy har en flott checkoutløsning for Magento. Her kan kunden velge mellom kortbetaling, faktura eller Vipps. Tiny Elephant er partner med Dibs.

https://dibs.no

 

Bambora

Bambora sin betalingsmodul for Magento støtter kortbetaling, faktura og Vipps. Tiny Elephant er partner med Bambora.

https://www.bambora.com/no/no/

 

Paypal

Paypal er innebygget betalingsmetode i Magento, og du trenger kun en Paypalkonto for å sette denne opp.